четвер, 5 січня 2023 р.

Намисто новорічних див.

   


Відродження духовної спадщини українського народу, його обрядів та звичаїв завжди є і буде актуальним. І дуже важливо щоб діти, спостерігаючи за цим народним обрядом, усвідомлювали своє коріння та поважали традиції українців.      Напередодні свят, користувачам Григорівської бібліотеки запропонували взяти участь у святковому "хенд - мейді" "Намисто  новорічних див - Дідух", навчити плести дідухів, щоб вони самі могли зробити цей родинний оберіг.

   Дідух, його ще називають дідо, дідочок, сніп-рай, коляда, колідник. Згідно із традиціями, дідух — це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон - його основні складові. Солом'яний оберіг — це дух предків, дідів, збереження традицій і пам'яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиція ставити в оселі на покуті дідуха походить ще з дуже давніх часів. У дохристиянських віруваннях він був утіленням бога Коляди, символом пам'яті про предків.

Святковий сніп перебував у хаті протягом тижня (подекуди навіть до Водохреща). Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».

Немає коментарів:

Дописати коментар